You are currently viewing OSTEOPOROSE & KOST

OSTEOPOROSE & KOST

Kronisk inflammation er forbundet med øget risiko for osteoporose og skrøbelighedsfrakturer

(Orchard et al. 2017) Dietary Inflammatory Index, Bone Mineral Density, and Risk of Fracture in Postmenopausal Women: Results From the Women’s Health Initiative

Lokaliseret d.10.11.21 på : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413384/ 

Kronisk inflammation er forbundet med øget risiko for osteoporose og skrøbelighedsfrakturer. Højere niveauer af serum-inflammatoriske markører er forbundet med større risiko for frakturer hos ældre kvinder og mænd. Disse undersøgelser tilbyder overbevisende beviser for, at kronisk inflammation er relateret til uønskede skelet-resultater. Kostkomponenter har vist sig at modificere inflammation gennem både pro-inflammatoriske og anti-inflammatoriske mekanismer. Men en enkelt fødevare eller et enkelt næringsstof er muligvis ikke tilstrækkeligt til at reducere fraktur-risiko. Dette studie konkluderede at et mindre inflammatorisk kostmønster er forbundet med mindre tab af knoglemasse hos post-menopausale kvinder. En mere inflammatorisk diæt var desuden forbundet med øget risiko for hoftebrud hos kvinder under 63 år.

Calcium og D-vitamin er afgørende for at beskytte knoglerne og forhindre osteoporotiske frakturer

(Hiligsmann et al. 2017) A scoping review of the public health impact of vitamin D-fortified dairy products for fracture prevention

Lokaliseret på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5486688/ 

Calcium og D-vitamin er afgørende for at beskytte knoglerne og forhindre osteoporotiske frakturer. Denne gennemgang tyder på, at et tilstrækkeligt indtag af calcium- og D-vitamintilskud kan føre til et væsentligt fald i byrden af ​​osteoporotiske frakturer. Der er fundet evidens af høj kvalitet for, at D-vitamin plus calcium resulterer i små reduktioner i risikoen for hoftebrud, hvirvelbrud samt i risikoen for evt. non-vertebral fraktur. Internationale ekspertgrupper har gennemgået fordelene ved calcium og D-vitamin til forebyggelse af frakturer og givet anbefalinger til et optimalt indtag. Alle disse artikler anbefaler samtidig brug af calcium- og D-vitamintilskud til ældre, især hos patienter med høj risiko for calcium- og D-vitaminmangel. Det anbefales generelt at indtage 800 IE/dag D-vitamin og 1000 mg calcium pr. dag

Middelhavsdiæten

(Pérez-Rey et al. 2019) Adherence to a Mediterranean Diet and Bone Mineral Density in Spanish Premenopausal Women

Lokaliseret d. 11.11.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470744/ 

Middelhavsdiæten (MD) er blevet forbundet med en forbedring af sundheden og en forøgelse af levetiden. Visse komponenter i denne diæt kan spille en rolle i forebyggelsen af ​​osteoporoseog/eller hoftebrud. Kost er en modificerbar faktor i udvikling og vedligeholdelse af knoglemasse. Traditionelt har forskning i knoglemetabolisme fokuseret på de gavnlige virkninger af calcium og D-vitamin såvel som proteiner. Imidlertid ser det ud til at det ikke kun er disse næringsstoffer der har gavnlige virkninger på knoglesundheden. En traditionel middelhavsdiæt er karakteriseret ved et højt indtag af grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, korn og umættede fedtstoffer, især olivenolie; et lavt indtag af mættet fedt, kød og fjerkræ; et moderat til højt indtag af fisk; et lavt til moderat indtag af mejeriprodukter, normalt i form af ost eller yoghurt; og et beskedent indtag af alkohol i form af vin. Denne undersøgelsen konkluderer, at overholdelse af MD var positivt forbundet med bedre knoglemasse.

Skriv et svar