You are currently viewing KOSTEN ER AFGØRENDE FOR VORES DEBUT AF SKRØBELIGHED

KOSTEN ER AFGØRENDE FOR VORES DEBUT AF SKRØBELIGHED

I samarbejde med Sund-Forskning – find den originale artikel her

Det er et anerkendt faktum, at den begyndende skrøbelighed, som man ofte ser blandt ældre personer, også markerer et vendepunkt i disse menneskers generelle helbred. Skrøbelighed defineres som et tal (Frailty Index) på baggrund af en lang række symptomer, tegn, sygdomme og handicaps, som indfinder sig over tid.

Af Marianne Palm

Vi bliver alle mere skrøbelige med årene, men årsagen til, at vi tager emnet op her i magasinet, er, at skrøbelighed har en tydelig sammenhæng til dødelighed som følge af hjertekarsygdomme samt bevægelseshandicaps, hvor slidgigt i knæ, hofter, ryg, nakke og fingre let kan blive en følgesvend, jo ældre vi bliver. Årsagerne er selvfølgelig alder, men også, at vi måske ikke er særligt gode til at spise de bedste råvarer.

Skal vi så bare finde os i, at vi alle blive mere skrøbelige og dermed også mere syge, når vi bliver gamle? Nej, for det ville ligne os dårligt!

Kosten er afgørende for vores debut af skrøbelighed.

Et italiensk studie fra tidsskriftet Nutrients, udgivet i marts 2021, sætter fokus på middelhavskostens påvirkning af vores skrøbelighed og dermed vores helbred.

Hvad består middelhavskost så af?

En middelhavskost er sammensat af den traditionelle kost, som spises i landene omkring Middelhavet.  Der findes ingen helt fast definition af kosten, men den skal være rig på:

  • Dagligt indtag af grøntsager, frugt, fuldkorn og gode fedtsyrer
  • Ugentligt indtag af fisk, fjerkræ, bønner og æg
  • Moderat indtag af mælkeprodukter
  • Beskedent indtag af rødt kød

Med til middelhavskosten hører også, at måltiderne gerne deles med familie og venner, at det er o.k. at nyde et glas rødvin og naturligvis, at man er fysisk aktiv – om ikke i nyttehaven så i et fitnesscenter e.l. Disse faktorer kan være lige så vigtige.

Tomater er en livgivende del af middelhavskosten

Tomaten er en velsmagende frugt, som i middelhavslandene i rigt mål bruger i områdets mange salater. Tomat udgør tillige en væsentlig del af det samlede indtag af carotenoider i form af tomatens indhold af blandt andet lycopen og betacaroten.

Lycopen har en række gavnlige effekter på vores sundhed, og der er god klinisk dokumentation for, at naturligt lycopen reducerer nogle af de forstyrrelser, der udgør det metaboliske syndrom samt har en gavnlig effekt på kroppens inflammation, blodtryk og kolesterolniveau. En middelhavskost, der også er rig på tomater, gør os mindre skrøbelige.

Der findes ingen erstatning eller genvej til en sund og gerne planterig kost, men tomatekstraktet i SanoKardio er fuldspektret, patenteret, klinisk dokumenteret og dermed et godt supplement.

Skriv et svar