You are currently viewing LEDDEGIGT & KOST

LEDDEGIGT & KOST

Mange patienter med reumatoid arthritis (RA) rapporterer symptomlindring fra visse fødevarer. Tidligere forskning peger på positive effekter af fødevarer og fødevarekomponenter på kliniske resultater ved RA, men der findesstadigvæk ikke tilstrækkelig evidens til at give specifikke kostråd. Dette studie havde til formål at undersøge, om en anti-inflammatorisk diæt reducerer sygdomsaktivitet hos patienter med leddegigt og indikerer positive effekter af en anti-inflammatorisk diæt på sygdomsaktivitet hos patienter med RA.

(Winkvist et al. 2018) A randomized controlled cross-over trial investigating the effect of anti-inflammatory diet on disease activity and quality of life in rheumatoid arthritis: the Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA) study protocol

Lokaliseret d. 26.11.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909253/ 

Reumatoid arthritis (RA) er en kronisk inflammatorisk sygdom. Som et supplement til moderne farmakologisk behandling bør livsstils-intervention vurderes som en behandlingsmulighed. Der findes videnskabelig dokumentation for anti-inflammatoriske virkninger af enkeltfødevarer på RA, men der findes ingen undersøgelse, hvor disse fødevarer er blevet kombineret for at opnå maksimal effekt og dermed tilbyde en væsentlig forbedring af patientens livskvalitet. Hovedmålet med dette forsøg – ADIRA (Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis) – er at teste hypotesen om, at en anti-inflammatorisk diætintervention sammenlignet med en almindelig diæt vil mindske sygdoms-aktiviteten og forbedre livskvaliteten hos patienter med stabil etableret leddegigt. ADIRA er et effektivitetsstudie og vil give dokumentation for, om diætbehandling af leddegigt kan reducere sygdomsaktivitet og forbedre livskvaliteten samt reducere individuelle og samfundsmæssige omkostninger udover farmakologisk behandling.

(Guagnano   et al. 2021) Improvement of Inflammation and Pain after Three Months’ Exclusion Diet in Rheumatoid Arthritis Patients

Lokaliseret d. 02.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8539601/ 

Reumatoid arthritis (RA) er en kronisk systemisk autoimmun sygdom, der påvirker leddene og forårsager alvorlig invaliditet. Miljø- og livsstilsfaktorer, herunder kost, er blevet foreslået at spille en rolle i starten og sværhedsgraden af RA. Kostmanipulation kan derfor hjælpe med at håndtere symptomerne på RA ved at sænke inflammation og potentielt mindske smerte. Et RCT – studie undersøgte effekten af en 3-måneders diæt, hvor man undgår kød, gluten samt alle former for mælkeprodukter på ialt 40 patienter med langvarig RA. Resultaterne viste en signifikant forbedring af den overordnede tilstand af fysisk og mental sundhed samt reduceret blodtryk hos de patienter der undgik kød, gluten og mælkeprodukter. Undersøgelsen konkluderede på baggrund af dette at udelukkelse af kød, gluten og mælkeprodukter kan resultere i en bedre kontrol af inflammation hos patienter med leddegigt.

(He et al. 2016) Dietary intake and risk of rheumatoid arthritis-a cross section multicenter study 

Lokaliseret d. 02.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5118386/ 

Miljøfaktorer spiller en vigtig rolle i udviklingen af ​​reumatoid arthritis (RA). Data vedrørende kostens indvirkning på risikoen for RA-udvikling er begrænset. Denne undersøgelse vurderede indvirkningen af ​​kostmønstre på modtagelighed af leddegigt. Dette var en større case-kontrol undersøgelse bestående af 968 patienter med RA og 1037 matchede raske kontrolpersoner. Sammenlignet med raske individer havde RA-patienterne et nedsat forbrug af svampe, bønner, citrus, fjerkræ, fisk og mejeriprodukter. Denne analyse afslørede, at indtagelse af disse fødevarer muligvis kan reducere risikoen for RA.

(Geusens et al. 1994) Long-term effect of omega-3 fatty acid supplementation in active rheumatoid arthritis. A 12-month, double-blind, controlled study 

Lokaliseret d. 02.12.21 på: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/art.1780370608 

Formålet med denne undersøgelse vat at studere de langsigtede virkninger af tilskud med omega-3 fedtsyrer hos patienter med leddegigt. Resultaterne viste en signifikant forbedring i den gruppe der modtog omega 3 tilskud. Konklusionen var at et dagligt tilskud med 2,6 g Omega 3 resulterer i betydelig reducering af smerte og kan reducere behovet for samtidig anti-rheumatisk medicin.

(Genel et al. 2020) Health effects of a low-inflammatory diet in adults with arthritis: a systematic review and meta-analysis

Lokaliseret d. 10.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7503186/ 

Formålet er med denne meatanalyse var at vurdere sundhedseffekten af en lavinflammatorisk diæt-intervention sammenlignet med sædvanlig diæt eller andre diætinterventioner på vægtændring, inflammatoriske biomarkører, ledsymptomer og livskvalitet hos voksne med slidgigt eller reumatoid arthritis. Der blev fundet lav grad af  evidens der tyder på, at en lavinflammatorisk diæt er forbundet med større vægttab, et større fald i inflammatoriske biomarkører, større forbedring af ledsmerter og større forbedring i fysiske funktionsmål sammenlignet med sædvanlige diæter. Sundhedsmæssige fordele ser ud til at favorisere personer med leddegigt mere end slidgigt. Selvom mange patientorienterede informationskilder fremmer den lavinflammatoriske diæt til gigtpatienter, fremhæver denne anmeldelse den dårlige kvalitet af beviser bag disse anbefalinger om folkesundhed. 

(Hu et al. 2020) Relationship between dietary magnesium intake and rheumatoid arthritis in US women: a cross-sectional study

Lokaliseret d. 10.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7654130/ 

Kost har vist sig at være forbundet med reumatoid arthritis (RA), og magnesium har vist sig at hæmme inflammatoriske reaktioner, men forskning i forholdet mellem diætmagnesium og RA er stadigvæk begrænset og kontroversiel. Denne undersøgelse bekræftede en forbindelse mellem diætmagnesium og RA hos kvinder, og fremhæver vigtigheden af at et moderat magnesium-indtag i kosten muligvis udøver en beskyttende rolle hos kvinder med RA.

(Hartmann et al. 2021) Efficacy of therapeutic fasting and plant-based diet in patients with rheumatoid arthritis (NutriFast): study protocol for a randomised controlled clinical trial

Lokaliseret d. 10.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8359474/ 

Tidligere undersøgelser har vist gavnlige effekter af terapeutisk faste og plantebaserede diætinterventioner på sygdomsaktivitet hos patienter med leddegigt (RA) i en varighed på op til 1 år. Til dato er virkningerne af sådanne indgreb på tarmmikrobiomet og på moderne diagnostiske markører hos patienter med RA ikke blevet undersøgt. Dette forsøg havde til formål at undersøge de kliniske virkninger af terapeutisk faste og en plantebaseret diæt hos patienter med RA og fandt at faste og en efterfølgende specifik plantebaseret diæt kan have potentialet til at give en sikker og omkostningseffektiv supplerende behandlingsmulighed for RA.

(Sousi et al.2021) Intake of marine n-3 polyunsaturated fatty acids and the risk of rheumatoid arthritis: protocol for a cohort study using data from the Danish Diet, Cancer and Health cohort and Danish health registers

Lokaliseret d. 10.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8491288/ 

Indtagelse af de vigtigste Omega 3 flerumættede fedtsyrer, især eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA), er blevet antaget at sænke risikoen for RA på grund af deres anti-inflammatoriske virkninger, selvom det er baseret på begrænset viden. Dette studie sigter derfor mod at undersøge sammenhænge mellem kostens indtag af EPA og DHA og risikoen for RA. Studiet er godkendt af Databeskyttelsesudvalget i Nordjylland og Region Nordjyllands Sundhedsudvalg Forskningsetik og forventes at bringe ny indsigt i sammenhængen mellem kostens indtagelse af marine n-3 PUFA’er og risikoen for udvikling af RA. Undersøgelsen kan potentielt bringe ny indsigt i patogenesen af RA, og det kan redefinere vores forståelse af, hvordan kostens indtag af marine n-3 PUFA, EPA og DHA kan påvirke risikoen for RA.

(Christopher et al. 2016) Intake of high-fructose corn syrup sweetened soft drinks, fruit drinks and apple juice is associated with prevalent arthritis in US adults, aged 20–30 years

Lokaliseret d. 11.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4817078/ 

Der er fundet en sammenhæng mellem led- og tarmbetændelse ved leddegigt (RA) Eksisterende forskning tyder på, at regelmæssigt forbrug af læskedrikke sødet med High Fructose Corn Sirup (HFCS) kan være forbundet med øget risiko for udvikling af RA hos kvinder, uafhængigt af andre kost- og livsstilsfaktorer. En uudforsket hypotese for denne sammenhæng er, at fructose-malabsorption, på grund af regelmæssigt forbrug af overskydende fructose, bidrager til fructose-reaktivitet i mave-tarmkanalen som når de er absorberet, bevæger sig ud over tarmgrænserne til andet væv og fremmer betændelse. Formålet med denne undersøgelse var at vurdere sammenhængen mellem indtag af denne form for læskedrikke og gigt hos unge voksne i USA. Studiet fandt at unge voksne, der indtager enhver kombination af af læskedrikke sødet med High Fructose corn Sirup mere end 5 gange om ugen var tre gange så tilbøjelige til at udvikle gigt, uafhængigt af alle kovariater, inklusive fysisk aktivitet, andre kostfaktorer, blodsukker og rygning.

(Lindqvist et al. 2018) Influence of Blue Mussel (Mytilus edulis) Intake on Disease Activity in Female Patients with Rheumatoid Arthritis: The MIRA Randomized Cross-Over Dietary Intervention

Lokaliseret d. 11.12.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946266/ 

Denne undersøgelse evaluerede effekten af ​​blåmuslinge-indtagelse på sygdomsaktivitet og livskvalitet hos kvinder med RA. Niogtredive kvinder med etableret RA og en sygdomsaktivitetsscore 28 (DAS28) >3,0 blev rekrutteret til en randomiseret 2 × 11-ugers cross-over diætintervention. Deltagerne fortsatte med deres medicin og sædvanlige kost og byttede et tilberedt måltid om dagen, fem dage om ugen, med et måltid med 75 g blåmuslinger eller 75 g kød. Data vedrørende livskvalitet, blodlipider, erythrocytsedimentrate, C-reaktivt protein  og ømme og hævede led blev undersøgt i starten og slutningen af ​​hver diætperiode.  Indtagelse af blåmuslingediæten førte til en signifikant reduktion af sygdomsaktivitet. Blodlipiderne ændrede sig ikke. Studiet konkluderede, at indtagelse af blåmuslinger reducerede sygdomssymptomer hos kvinder med RA.

Skriv et svar