You are currently viewing LEDDEGIGT & MOTION

LEDDEGIGT & MOTION

Har du leddegigt, er det meget vigtigt, at du træner din bevægelighed, de store muskelgrupper og din kondition. Stærke muskler beskytter dine led, og motion og træning kan mindske dine gigtgener. Fysisk aktivitet giver dig desuden mindre risiko for at få visse livsstilssygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, nogle typer af kræft samt knogleskørhed, ligesom det mindsker gener i led og muskler. Hvis du har leddegigt, er det derfor vigtigt, at du bevæger dig så meget, du kan. 

Motion og bevægelse er godt både for din krop, dit psykiske og mentale velbefindende, din vægt og din nattesøvn. Fysisk aktivitet giver dig energi, så du bedre kan klare opgaverne i din dagligdag og gøre de ting, du gerne vil. Motion mindsker også risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og giver dig større mentalt overskud. Hvordan og hvor ofte du skal træne vil afhænge af, hvor aktiv din sygdom er. Dine led må ikke hæve yderligere i forbindelse med træningen, men du må gerne blive øm i dine muskler og led. Tal gerne med en fysioterapeut om din træning. Hvis du har svært ved at komme i gang, kan det være en god idé at motionere sammen med andre. Husk, at lidt motion er bedre end slet ingen – og det er aldrig for sent at gå i gang! 

Der er mange forskellige motions- og træningsformer, du kan bruge, som allesammen er gode for mennesker med leddegigt. F.eks:

 • Alexanderteknik
 • AquaPunkt – træning i svømmehallen
 • Cykling
 • Fitness – træning i fitnesscenter
 • Pilates
 • Stavgang
 • Svømning
 • Træning med stor bold
 • Vandreture og gåture
 • Varmtvandstræning
 • Yoga

Se mere på: https://www.gigtforeningen.dk/et-sundt-liv/motion-og-traening/motionsformer/ 

(Andonian et al. 2021) Altered skeletal muscle metabolic pathways, age, systemic inflammation, and low cardiorespiratory fitness associate with improvements in disease activity following high-intensity interval training in persons with rheumatoid arthritis

Lokaliseret d.12.11.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8272378/   

Motionstræning har vist sig at forbedre den inflammatoriske sygdomsaktivitet hos personer med leddegigt. Høj-intensiv intervaltræning gav de største forbedringer i inflammatorisk sygdomsaktivitet for de personer som var ældre, mindre aerobt fit og med større systemisk inflammation. I sidste ende giver disse resultater yderligere bevis for sammenhængen mellem nedsat skeletmuskulatur og immunfunktion ved kroniske inflammatoriske sygdomme som leddegigt samt træningens evne til at rette op på disse tilstande.

 • Søgeprofil: Leddegigt & fysisk aktivitet:
Søgenr.Søgeord:Hits:
#1Rheumatoid arthritis (MeSH)118,912
#2Rheumatoid arthritis (title/abstract)113,211
#3Arthritis (title/abstract)194,188
#4#1 OR #2 OR #3229,099
#5Physical activity (MeSH)222,195
#6Physical activity (title/abstract)127,435
#7Exercise (title/abstract)291,589
#8#5 OR #6 OR #7473,175
#9Health (MeSH)403,345
#10Health (title/abstract)2,220,306
#11Health benefits (title/abstract)25,042
#12Longevity (title/abstract)36,208
#13#9 OR #10 OR #11 OR #122,422,155
#14#4 AND #8 AND #131,486

Filtre: 

 • Free full text
 • Humans
 • 2016-2021

 = 241 resultater tilbage, efter gennemlæsning og frasortering – 3 stk

————————————————————————————————————————————–

(Hernández-Hernández & Díaz-González, 2017) Role of physical activity in the management and assessment of rheumatoid arthritis patients

Lokaliseret d.26.11.21 på: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27263964/ 

Denne gennemgang fokuserer på den eksisterende evidens om forholdet mellem fysisk aktivitet og leddegigt (RA), specifikt hvordan fysisk aktivitet påvirker ledbetændelse, handicap, livskvalitet og smerte hos RA-patienter, og også hvordan sygdomsaktivitet potentielt påvirker fysisk aktivitet hos disse patienter. Fordelene ved regelmæssigt at udføre både aerobe og modstandsøvelser, hos disse patienter omfatter forbedring af: livskvalitet, funktionalitet, smerter og antallet af hævede led. Litteraturgennemgangen konkluderede at regelmæssig fysisk aktivitet hos peroner med leddegigt kan forbedre både helbredsstatus og ledfunktionaliteten for disse patienter.

(Bartlett et al. 2018) Ten weeks of high-intensity interval walk training is associated with reduced disease activity and improved innate immune function in older adults with rheumatoid arthritis: a pilot study

Lokaliseret d. 26.11.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6001166/ 

Denne undersøgelse rapporterer for første gang, så vidt vi ved, at en højintensiv interval-gangprotokol hos ældre voksne med stabil leddegigt (RA) er forbundet med reduceret sygdomsaktivitet, forbedret kardiovaskulær kondition og forbedrede medfødte immunfunktioner, hvilket tyder på reduceret infektionsrisiko og inflammation. På trods af minimale ændringer i selve kropssammensætningen steg kardiorespiratorisk kondition med 9 % og hvileblodtryk og hjertefrekvens blev begge reduceret. Udover dette blev sygdomsaktivitet reduceret med 38 % med signifikant reduktion af hævede led samt forbedret selvopfattet helbred.

(Liff et al. 2021) Reduced cardiorespiratory fitness is a mediator of excess all-cause mortality in rheumatoid arthritis: the Trøndelag Health Study

Lokaliseret d. 26.11.21 på: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7942264/ 

Dette studie havde til formål at undersøge om lav kardiorespiratorisk fitness er forbundet med overdreven dødelighed af alle årsager hos personer, der lider af leddegigt (RA) sammenlignet med den generelle befolkning og konkluderede at lav kardiorespiratorisk fitness var en vigtig mediator for den øgede dødelighed af alle årsager fundet hos personer med RA. Disse data tyder på, at patienter med RA af denne grund bør rådgives til at udføre fysisk aktivitet, der styrker kredsløbet evt. sammen med optimeret behandling med lægemidler, fra diagnosetidspunktet.

Skriv et svar