You are currently viewing OXIDATIVT STRESS OG INFLAMMATION

OXIDATIVT STRESS OG INFLAMMATION

Nogle af de belastninger, der kan sætte immunforsvaret på overarbejde er en stor mængde frie radikaler, der men findes i den mad vi spiser og vores eget stofskifte. De dannes også i store mængder i for eksempel cigaretrøg og forurenet luft. Frie radikaler er kemisk ustabile, fordi de indeholder en fri eller uparret elektron. For at blive stabile forsøger de derfor at forbinde sig med stoffer i kroppen og det er ofte helt almindelige cellemembraner det går ud over. De oxideres og ødelægges og dermed opstår der celleforandringer, som baner vej for inflammation. 

Frie radikaler er ikke noget problem, så længe vores immunsystem kan stå mål med mængden og stabilisere dem ved hjælp af antioxidanter. Antioxidanter er molekyler i kroppen, der bekæmper frie radikaler ved at binde sig til dem – en proces der neutraliserer deres skadelige virkning. Antioxidanter kan derfor forebygge eller forsinke, at andre sunde kemiske stoffer eller organer i vores krop bliver oxiderede og dermed skadede eller ødelagt. De findes bl.a i betacaroten, selen samt C – og E vitamin. Hvis mængden af de frie radikaler overstiger mængden af antioxidanterne udsættes vi for oxidativt stress, som øger risikoen for inflammation og netop derfor er det vigtigt at sørge for at få en masse antioxidanter gennem den mad, vi spiser. En råvares antioxidative evne måles i ORAC-værdien (oxygen radical absorbance capacity) dvs dens evne til at neutralisere frie radikaler. Jo højere ORAC-værdi, jo flere og stærkere antioxidanter indeholder de. 

Nogle studier viser at Omega 3 mindsker oxidativt stress. Eicosapentaensyre er rapporteret at have anti-atherogene, anti-inflammatoriske og immun-suppressive virkninger;

(Nakamura et al. 2015) Effects of eicosapentaenoic acids on oxidative stress and plasma fatty acid composition in patients with lupus nephritis (2005)

Lokaliseret d. 02.11.21 på: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16097442/ 

Skriv et svar