You are currently viewing Hotel Vejlefjord, en oplevelse rigere som kørestolsbruger og amputeret

Hotel Vejlefjord, en oplevelse rigere som kørestolsbruger og amputeret

Fulde af forventninger til et luksusophold nåede vi til receptionen på det nedlagte psykiatriske hospital, der med sin smukke opbygning og finurlige krinkelkroge på værelserne bød på både historiens vingesus og især en fantastisk spaoplevelse i de mange, nærmest underjordiske, termiske bade. Dem vender vi lige tilbage til.

Vigtigst var det jo at få installeret os i det handicapvenlige værelse, vi havde bestilt på forhånd, og selvom jeg godt kan gå, er jeg også rigtig afhængig af min kørestol på enten “dårlige dage” eller steder, hvor det superelektroniske ben ikke kan anvendes. Det gælder fx om natten, og skuffelsen – og desperationen – var mærkbar, da jeg kom til bygningen, vi skulle bo i. Først op ad udvendige trapper uden gelænder, dernæst indvendige trapper, før man nåede elevatoren.

Alt skete i en positiv ånd, nu skulle vi simpelthen nyde en frokost med en stor forventning til en særlig oplevelse i spabadene.

Men ak og ve, inde i hotelværelset var der et måske 20 centimeter højt trin fra soveværelset og ind til badeværelset, en forhindring jeg ikke kan passere tre til fire gange hver nat.

Jeg skumlede; Lene, min handicaphjælper, skumlede endnu mere, for hun havde ikke kun skrevet til Vejlefjord, hun havde også, grundig som hun var, ringet for at sikre sig, at alt var muligt som benamputeret og delvis bruger af en kørestol.

Vi fik et nyt værelse, men stadig ikke handicapvenligt, men dog uden indvendige og udvendige strabadser. Det er ikke som i udlandet, hvor der er en tjener på hver en finger i armslængde fra kørestolen, så Lene måtte pænt slæbe alt habengut over til hovedbygningen og få os installeret i to enkeltværelser. Gangarealerne var beklædte med smukke gamle gulvtæpper med høj luv, og næsten umulige at forcere i en kørestol. Egentlig er det kun mine børnebørn, der må skubbe mig og min kørestol, jeg er en stolt kvinde, der helst vil klare alting selv, men her måtte jeg overgive mig – og Lene fik brugt lidt flere muskler.

Tip! Bed om et ægte handicapvenligt værelse! De har vist kun et enkelt, og det vidner jo om, at de slet ikke er vant til at have kørestolsbrugere på stedet.

Det var da heller aldrig gået nede i spaafdelingen, hvis ikke det var, fordi jeg er og var så mobil, at jeg let (ja, sådan så det ikke ud, men det var det faktisk), kunne flytte mig fra kørestol ned til alle de helt særlige termiske bade, hvor en trappe førte os ned til forskellige oplevelser. Der var alt fra musik under vandet til varmtvandsbassiner og kolde afvaskninger, der var udendørs saunagus og en fantastisk udendørspool, som var så godt opvarmet, at det var en fornøjelse og rimelig nemt at komme til. Ikke et ord om miljø og varmeudgifter, nu skulle oplevelsen strækkes ud i timevis af afspænding og ro. Det opnåede vi, trods de strabadser der nu var ned ad trapperne til de underjordiske bade. Her vil du ikke kunne, hverken med eller uden hjælper, kunne komme ned ad trinene i stående stilling, men jeg var vant til at kravle ud af min kørestol, ned på gulvet, ned ad trapperne og op igen, når det enten blev for koldt, for varmt, eller jeg blot var en oplevelse rigere.

Tip! Du vil have svært ved at benytte dig af de termiske bade, hvis ikke du kan klare dig selv. Er du dårligt gående, men ikke så besværet, at du har brug for en kørestol, så tag en rollator med som ekstra sikkerhed på de våde gangarealer. En stok er ikke altid nok.

Ingen af trapperne er så brede, at du kan få hjælp af familie, venner eller en handicaphjælper, så du er nødt til at være rimelig selvhjulpen, hvis du vil benytte dig af de termiske bade. Og er du ikke rimelig selvhjulpen, så læs om vores oplevelse på Marienlyst og på søsterhotellet i Sverige.

Vejlefjord er en fantastisk oplevelse, superlækre omgivelser med pejs i spaområdet, lækker frokostrestaurant tæt på receptionen og høflig og god betjening overalt.

Vi valgte at vende retur et års tid efter for at se, om de denne gang kunne levere et vaskeægte handicapværelse, og det lykkedes!

Tip! Er du permanent kørestolsbruger, er stedet nok ikke for dig.

Et tip mere!

Er du dårligt gående, så bed om et værelse tæt på spaen, så du ikke skal gå ad de lange gange, det er jo sjovere at bruge energien til at hoppe rundt mellem de mange underjordiske grottelignende oplevelser eller suse ud i saunagusen, liggende med udsigt til de gamle træer, der omkranser hele hotellet, end at skulle bruge alle armmuskler til kørestolen. Armene har du brug for, når du skal i de termiske bade.

I foyeren på hotellet kan du se, hvad hotellet engang har været brugt til. Engang var det et sanatorium for brystsyge, senere blev det til et genoptræningssted for hjerneskadede. En lille udstilling fortæller historien, som ikke er lige til at ryste af sig, men som til gengæld gav en hjemtur med taknemmelighed over, at vi lever i en moderne verden, og det kun er et ben, jeg mangler.

Læs mere her

Vi drog afsted i 2021 – selvfølgelig uden at vide, at anmeldelsen af vores spaoplevelser i Danmark set med handicapvenlige øjne blev flere år forsinket.

29. april 2022 rullede Amputationsskandalen over Danmark, og der var hverken overskud eller tid til at tænke på spaoplevelser endsige skrive om dem.

Måske har meget forandret sig på Hotel Vejlefjord i de forgangne år, hvad handicapvenlighed og tilgængelighed angår.

Ring og spørg, og få en skriftlig bekræftelse på, at du har fået et handicapvenligt værelse. Hjælp dem med at definere dine behov, for selvom vi er en hel flok krykhusarer, er vores behov jo forskellige.

Skriv et svar